WORKSHOP ZIEKTEVERZUIM

Workshop preventie ziekteverzuim door bekkenklachten in de kinderopvang.

Doel/inhoud:

Zwangerschap & bevalling:

Vrouwen lopen tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling en na de bevalling een verhoogd risico dat zij klachten krijgen en niet optimaal aan het arbeidsproces kunnen deelnemen.

Onderzoek toont aan dat rond de 40% van zwangere vrouwen hiermee te maken krijgt en deze klachten zich tot een jaar na de bevalling kunnen blijven voordoen. In de kinderopvang ligt dit cijfer nog wat hoger. Meer dan 20% is na 6 maanden nog niet aan het werk! Een medewerker met pijn is aangetoond veel minder productief.

De overgang:

De gemiddelde leeftijd dat bij een vrouw de “overgang” begint is 46 jaar en duurt zo’n 10 jaar. Alle vrouwen merken hier wat van maar bij de meeste vrouwen kost dit bloed, zweet en tranen. Maar liefst 80% heeft last van overgangsverschijnselen. De bekende klachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten, verminderd libido, urineverlies, verzakkingen, pijn bij vrijen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

We weten uit ervaring dat klachten in de bekkenregio door de overgang een enorme impact kunnen hebben op de kwaliteit van het leven en thuis en op het werk zorgen voor uitval en verzuim. 50% van de vrouwen hebben bekken(bodem)gerelateerde klachten.

Meer dan 40% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door de overgang.

Tijdens de workshop wordt ingegaan op de preventie, het voorkomen van klachten. Wat kan je zelf doen om vitaal te blijven en wat kan je doen als je wel klachten krijgt.

We doorbreken de taboesfeer en maken gevoelige onderwerpen bij vrouwen met klachten bespreekbaar en daardoor makkelijker behandelbaar.

In het bekken(bodem)gebied kunnen klachten optreden:

  • voor en na de zwangerschap en door de bevalling
  • bij het plassen en/of urineverlies
  • bij het ontlasten en/of ontlastingsverlies
  • tijdens de seks (seksualiteit)
  • door verzakking
  • bekken- en lage rugpijn

Naast het delen van kennis over de anatomie en functie van de bekken(bodem) en de risicofactoren die het ontstaan van klachten kunnen beïnvloeden, bestaat het tweede deel uit praktijkopdrachten. Hierbij komen functies zoals zitten, staan, tillen en dragen aan de orde. De nieuwste inzichten worden besproken en geoefend.

Het doel is preventie maar wanneer het nodig is dan kan er ook een individueel traject gestart worden waarbij de focus ligt op een voorspoedig herstel, terugkeer in het werkzame leven en terugbrengen vitaliteit in de privésfeer.

Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen.

Lepelaar 3a, 1628 CZ Hoorn   t 06 2684 2685   i www.visservitaal.nl   e info@visservitaal.nl
 KVK 54274958  BTW NL001730813B83
Privacy-en cookieverklaring