MASTERCLASS KRAAMZORG

Masterclass Optimale begeleiding na de partus gericht op de bekkenbodem- en buikspieren

Als zorgprofessional in de geboortezorg hebben kraamverzorgenden veel kennis over de verzorging van het pasgeboren kindje en het begeleiden van de ouders in hun nieuwe rol. Ook zijn zij hét aanspreekpunt bij klachten en problemen. Wij merken dat er veel vragen heersen over de revalidatie van de bekkenbodem en de adviezen hierin lopen ook erg uiteen.
De missie van onze praktijk is dat we bekkenbodemklachten willen voorkomen en het aantal vrouwen met klachten willen verminderen!
80-100% van de vrouwen krijgt te maken met bekkenbodemklachten. Uit onderzoek is bekend dat een bevalling de grootste risicofacor is. Vaak uiten deze klachten zich pas op latere leeftijd, terwijl preventieve adviezen en/of vroege signalering dit kan voorkomen. Kraamverzorgenden spelen hierin een hele belangrijke rol.

Wanneer stuur je een pas bevallen cliënt door naar de bekkenfysiotherapeut?

Er zijn een aantal factoren waarbij het verstandig is om een afspraak te maken met de bekkenfysiotherapeut na een bevalling. Deze factoren spelen een rol bij de kans van het ontwikkelen van incontinentie, pijn- en/of verzakkingsklachten in de toekomst. Deze factoren zijn aan de hand van veel wetenschappelijk onderzoek opgesteld en kunnen voor 80-100% voorspellen of een vrouw (op latere leeftijd) klachten gaat ontwikkelen:
De risicofactoren zijn:

  • Langdurige persfase van langer dan 1 uur of korter dan 10 minuten
  • Een vacuümverlossing of tangverlossing
  • Een scheur of een knip (ruptuur of epi)
  • Baby zwaarder dan 4000 gram.

Na een spierblessure is het normaal om te revalideren onder professionele begeleiding. Denk maar eens aan een gescheurde kruisband of enkelband. Men krijgt meteen adviezen, instructies en oefeningen mee om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij schade aan de bekkenbodemspieren gebeurt dat vaak helemaal niet of te laat. Terwijl een vroege signalering veel klachten kan voorkomen!

Een kraamverpleegkundige is de persoon om de cliënt hierbij te adviseren.
Bij vrouwen die in de kraamweek al klachten hebben is de stap om begeleiding te zoeken vaak logisch. Maar bij veel vrouwen ontstaan de problemen pas wanneer de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamzorg niet meer in beeld zijn. De drempel om hulp te zoeken is (dan) groot. Vaak wordt ook gedacht dat het ‘’erbij hoort’’.
Wij zien veel klachten rondom middelbare leeftijd die voorkomen hadden kunnen worden. Wij adviseren hierom standaard om na 6 weken post partum een afspraak te maken voor een post partum consult om de bekkenbodemfunctie en buikspieren te laten onderzoeken. Op deze manier krijg de cliënt gericht adviezen mee om zo optimaal mogelijk te herstellen en klachten in de toekomst te voorkomen. Wanneer er al significante klachten zijn in de kraamperiode of bij een
(totaal) ruptuur of episiotomie dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Duur:
Kosten;
Accreditatiepunten: 2,5

Locatie: deze workshop kan in company gegeven worden of op onze trainingslocatie in Hoorn

Voor meer informatie over deze workshop kunt u contact met ons opnemen per email of telefoon.

Lepelaar 3a, 1628 CZ Hoorn   t 06 2684 2685   i www.visservitaal.nl   e info@visservitaal.nl
 KVK 54274958  BTW NL001730813B83
Privacy-en cookieverklaring